Tuesday, January 1, 2013

Tidur Dengan Lampu Menyala Berisiko Hidap Leukemia


Anda suka tidur dengan keadaan lampu menyala??? AWAS!!!! Perkara ini tidak boleh diambil remeh. Baca artikel di bawah untuk info selanjutnya.

Kanak-kanak yang tidur dengan lampu bernyala berisiko untuk mengidap penyakit leukemia. Para saintis yang melakukan kajian mengatakan bahawa tubuh perlu suasana gelap untuk menghasilkan zat kimia pelawan kanser yang dipanggil zat melatonin. Bukan itu sahaja, ketika menyalakan lampu toilet, atau menaiki penerbangan yang melintasi zon waktu, atau lampu-lampu jalan sekalipun, dikatakan dapat menghentikan penghasilan zat melatonin.
Tubuh memerlukan zat kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan kehadiran zat melatonin tersebut akan menghentikan pengubahsuaian lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.
Prof. Russle Reiter dari Texas University yang mengetuai kajian tersebut mengatakan “Sekali Anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit, otak anda segera mentafsirkan bahawa lampu menyala seharian dan penghasilan zat melatonin akan menurun.”

Jumlah kanak-kanak yang menghidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam tempoh 40 tahun terakhir. Sekitar 500 remaja dibawah usia 15 tahun didiagnos menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal.

Sebuah conference tentang penyakit leukimia ini yang diadakan di London menyatakan bahawa kebanyakan orang yang menderita penyakit kanser ini adalah akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari berbanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hasil kajian tersebut turut menyatakan bahawa kadar penghasilan melatonin yang normal biasanya terjadi antara jam 9 malam sehingga jam 8 pagi. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yang memiliki risiko terkena kanser payudara.

Pada kenyataannya, orang-orang buta tidak terkesan terhadap melatonin memiliki risiko yang lebih rendah menghidap kanser. Maka para ibu bapa disyor agar menggunakan mentol lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anak mereka takut pada kegelapan.

Thanks Sudi Baca. Like Kalau Suka Ok ^_^

No comments:

Sila like fan page ini, info untuk anda

Tutorial By | bakul2011

 
COPYRIGHT@ All Right Reserved to Bicara Lily. Design by Lily