Wednesday, January 16, 2013

Tutorial: Post Footer Macam Lily


Malam ni semangat lak nak wat tuto setelah direquest oleh seorang adik comel..
Hehe..
Malas nak cakap panjang lebar. So, kite mulakan la ek..
Sebelum tu nak bagitaw yang post footer ni ade background(lily guna background warna putih) 
and ade icon cute.. 
Cuba tengok kat bawah ni..


Nak buat???
Ikut step kat bawah ni ok..

1.Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget
2.Tekan Ctrl + F , cari code di bawah
.post-footer {
 3.Copy code bawah ni dan paste dibawah code .post-footer {

text-align: left;
padding: 5px;
color: #000;
font-size: 100%;
background: #F8E0E6 url('URL CUTE ICON KORANG')no-repeat;
background-position:bottom right;
border-top: 1px dotted #F7819F;
border-bottom: 1px solid #F7819F;
border-left: 5px solid #F7819F;
border-right: 5px dotted #F7819F;
border-radius: 8px;

4.Preview dulu , kalau tak ada error terus Save!

Tukar:
Merah : Code color (Rujuk Sini)
Ungu : Url cute icon yang korang suka (Cari Sini)
Jenis border bleh tukar sama ada solid, dotted atau dashed

Semoga berjaya!! Gudluck..

Kalau jadi, inform kat komen ek..
Lily ade sediakan cute icon kat bawah ni, kalau malas nak cari ambik jela yang ni ok..

...................................................................................................................................................................

http://dl6.glitter-graphics.net/pub/481/481876qojaq5ujfk.gif

http://dl.glitter-graphics.net/pub/919/919051dteqa74uqz.gif

http://dl2.glitter-graphics.net/pub/831/831532wcqfabv10i.gif

http://dl4.glitter-graphics.net/pub/184/184924dumbjoc9cr.gif

http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1462/1462533m925v48o91.gif

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/45/45858itkef51mr1.gif

http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1020/1020813lxqkhjzahj.gif

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/481/481878tiw83uz0ve.gif

http://dl.glitter-graphics.net/pub/250/250121x9f4ez5xgq.gif

Thanks Sudi Baca. Like Kalau Suka Ok ^_^

2 comments:

Nur Irdina said...

thanks !! dah jadi !! cute sangat2 ! =D

sofie adie said...

hai! nak tanya macam mana nak buat background untuk comment dan scroll yang comel untuk box di side bar? thanks for reply!!

Sila like fan page ini, info untuk anda

Tutorial By | bakul2011

 
COPYRIGHT@ All Right Reserved to Bicara Lily. Design by Lily